Kérdés esetén hívjon +36 92 377 434

AGRO-NOVA KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLL. TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉSE CÉLÚ HITELPR. MŰKÖDÉSI KÖLTSÉG FINANSZÍROZÁSA

Antal Gáborné

Nyilv.sz.: 50269026

Adószám: 67461952-1-40

8948 Nova Arany János út 5.

Hírek

  • Tartalom
Alma ami az országra rohad . 

Hordhatnánk Oroszországba az almát, de nem szabad !
 
A nyugati világ , és az EU embargója miatt immár 6 éve nem szállítható friss piaci alma az EU-ból (köztük Magyarországról) és az USA-ból ,  Oroszországba.
 
Az oroszok emiatt őrült tempóban fejlesztik az almatermesztést, ám mennyiségi tekintetében még mindig a világ legnagyobb almaimportőrének számítanak.

Bár az orosz almatermő terület az utóbbi pár évben növekvő tendenciát mutat, az import még mindig fontos tényező az ország ellátásában. Egy friss jelentés szerint a hivatalosan 2,35 millió tonnás fogyasztásnak csak körülbelül a kétharmadát képes fedezni a belföldi termelés. Termésmennyiség tekintetében csökkenő a tendencia: a 2020/2021-es szezonban az alma termésmennyisége 1,54 millió tonna körül várható, szemben az előző évi 1,78 millió tonnával – áll a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet összeállításában.

A 2014-ben bevezetett embargó és az orosz válaszlépések következtében az Európai Unióból – így Magyarországról – és az Amerikai Egyesült Államokból sem lehet frisspiaci almát exportálni Oroszországba. Az orosz kormányzat mindezért egy nagyszabású, 311 milliárd rubel (4,2 milliárd dollár) keretösszegű agrártámogatási program keretében ösztönzi új almaültetvények létesítését és fenntartását. 

Fehéroroszország lakossága 9,5 millió fő. Az ország éves almatermése egy átlagos évben 400-500 ezer tonna körül van, rekord évben, mint a 2018-as volt, elérheti a 700 000 tonnát. A hivatalos termelési és import adatokat nézve azt feltételezhetjük, hogy az ország lakossága igencsak kedveli az almát, hiszen 70 kg feletti az egy főre jutó éves fogyasztás. Felmérések szerint azonban a valóságban ez 23 kg körül van (megj.: ami egyébként világviszonylatban az almafogyasztási rangsor elejére, a 12. hely környékére helyezi az országot). A termelési és import adatok azt mutatják, hogy Fehéroroszországban az utóbbi években 800 ezer és 1,1 millió tonna alma fordult meg évente. Az export adatok és a belföldi feltételezett fogyasztási adatok összevetése alapján így úgy tűnik, évente körülbelül 500 ezer tonna alma gazdátlanul eltűnik valahol a rendszerben. Az orosz almafogyasztási szokások alapján pedig – melyek nagyon hasonlóak a fehérorosz lakosságéhoz – arra következtethetünk, hogy a 144,5 milliós országban az e cikk elején is említett hivatalos 2,35 millió tonnás éves mennyiséghez képest lényegesen több almára van igény…

részletes elemzése a FruitVeB oldalán olvasható.

Legnézettebb termékeink